Of je nu wel of geen zonaanbidder bent, het is altijd belangrijk om de zonkracht in de gaten te houden. Langdurige blootstelling aan de zonnestralen verhoogt namelijk de kans op huidkanker en de zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Met behulp van dit getal kun je berekenen hoeveel minuten je zonder bescherming veilig in de zon kunt zitten. Allereerst bepaal je je huidtype, dan zoek je op wat de verwachte zonkracht is en vervolgens kun je zelf uitrekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten op het heetst van de dag.

Bepaling van je huidtype

De indeling van het huidtype voor de zon is enerzijds gebaseerd op het uiterlijk zoals de huid, de kleur haar en de ogen, en anderzijds de ervaring je hebt met bruin worden en verbranden. Bij ieder huidtype hoort een zogenoemd ‘zonkrachtgetal’. Dit getal hebt je nodig om te kunnen berekenen hoe lang je veilig van de zon kunt genieten zonder te verbranden.

Type 1:
Verbrandt snel (na 5-10 minuten) en wordt (bijna) niet bruin. Kenmerken: lichte huid, vaak sproeten, haar rossig of lichtblond haar, lichte kleur ogen. Denk aan Engelse mensen.
Zonkrachtgetal: 60

Type2:
Verbrandt snel (na 10-20 minuten), wordt langzaam bruin. Kenmerken: lichte huid, blond haar, lichte ogen. Veel Nederlanders hebben dit huidtype.
Zonkrachtgetal: 100

Type 3:
Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin. Kenmerken: licht getinte huid, donker tot bruin haar, vrij donkere ogen. Denk aan mensen uit Midden-Europa.
Zonkrachtgetal: 200

Type 4:
Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed. Kenmerken: getinte huid, donker haar, donkere ogen. Vaak mensen uit de Mediterrane landen.
Zonkrachtgetal: 300

Als je hebt bepaald wat je huidtype is weet je ook wat het zonkrachtgetal van je huid is en kun je verder met de volgende stap.

De zonkracht

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt en dat varieert van dag tot dag. Hoe krachtig de zonnestraling in Nederland en in Europa is vind je dagelijks op de website van het KNMI. De zonkracht varieert tussen het cijfer 1 en 10 en als de zonkracht 6 of hoger is wordt dit ook via radio enTV gemeld. De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Bij zonnig weer in de zomer wordt er vaak een zonkracht van 7 gehaald. Een zonkracht van 8 is in Nederland vrij uitzonderlijk.

Als je de verwachte zonkracht weet dan kun je nu eenvoudig berekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten tussen 12 en 15 uur. Dat doe je door het zonkrachtgetal dat bij jouw huidtype hoort te delen door de verwachte zonkracht. Deze vind je op de website van het KNMI.

Hoe lang mag je dan onbeschermd in de zon?

Stel je hebt, net zoals de meeste Nederlanders, huidtype 2. Daarbij hoort het zonkrachtgetal 100. En stel dat de verwachte zonkracht 6 is. Je kunt dan 100/5 = 20 minuten onbeschermd in de zon zitten op het heetst van de dag.

Hoe hoger de zonkracht, des te korter kun je op het heetst van de dag in de zon. Bij een zonkracht van 7 a 8 is dat voor de meeste Nederlanders (huidtype 2) maar 12-15 minuten. Zeker bij een hoge zonkracht is het verstandig regelmatig de schaduw op te zoeken en je huid goed tegen de zon te beschermen.

Bij een zonkracht van 7 of hoger waarschuwt KWF Kankerbestrijding om zeker tussen 12.00 uur en 15.00 uur niet zonder zonnebrandcrème naar buiten te gaan. Lees ook onze tips over gezond zonnen.

Zonnebrandcrème met SPF

Met een zonnebrandcrème kun je het risico op verbranding van de zon verminderen. Hoe hoger de beschermingsfactor des te beter de bescherming. Met een zonnebrandcrème met SPF 10 kun je 10 x zo lang in de zon zitten als zonder bescherming en met een SPF 6 maar 6 keer zo lang. Als iemand zich in het bovenstaande beval (huidtype 2, zonkracht 5) insmeert met zonnebrandcrème met SPF 6 dan treedt de zonverbranding pas op na 6 x 20 minuten, dus na 2 uur.