We weten allemaal dat hoofdpijn soms gewoon ontstaat. De ene keer doordat je heel ingespannen hebt zitten werken, de andere keer na een avondje doorhalen. Maar wat nu als je die hoofdpijn, ook na het innemen van een paracetamolletje, niet kwijtraakt? Dan kan er sprake zijn van migraine. Migraine is een aandoening die veel mensen treft. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen, maar ook mannen kunnen last krijgen van migraine. Het lijkt soms alsof een migraine-aanval niet te voorkomen is, dat je er altijd aan moet toegeven. Maar er zijn aanwijzingen waardoor je een migraine-aanval kunt zien aankomen. De meest voorkomende aanwijzing is het zien van een aura.

Wat is een aura (bij migraine)?

Een aura zien voor een migraine-aanval is iets waar je nogal van kunt schrikken. Je ziet dan ineens lichtflitsen in verschillende kleuren, je zicht wordt beperkt en het kan zelfs zo zijn dat je een heel deel van je zicht verliest. Maar wees gerust, het zien van een aura is van korte duur. Binnen 5 tot 60 minuten is je zicht weer volledig hersteld.

Is migraine met aura gevaarlijk?

Is migraine met aura gevaarlijk? Nee, het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Al kan het wel verstandig zijn om te stoppen waar je mee bezig bent. Zet de auto zo snel mogelijk (en veilig!) aan de kant of stap van de ladder tijdens het ramen lappen. Neem even rustig de tijd om je zicht weer scherp te krijgen. Ontspan zoveel mogelijk en doe, als het even kan, je ogen dicht. Met maximaal een uur kun je je werkzaamheden weer hervatten. Al kan het zijn dat de migraine met aura de voorbode is voor een heuse migraine-aanval. En dan kun je maar beter direct een donkere, prikkelvrije ruimte opzoeken en je (eventuele) medicatie innemen.

Zijn er triggers te benoemen voor migraine met aura?

Ja, al zijn die migraine aura triggers niet voor iedereen hetzelfde. Het kan zijn dat je last krijgt van migraine met aura als je chocolade eet, of als je ingespannen tv zit te kijken, als je te lang achter elkaar op je mobiel zit of zelfs als je op een verkeerde stoel achter je laptop zit. Ook roken, het drinken van alcohol en koffie kunnen triggers zijn. Net als hormonale schommelingen. Het kan zelfs zo zijn dat je na de overgang ineens geen last meer hebt van migraine met aura of dat het juist ineens begint tijdens of na je overgang.

Wat de triggers voor jou zijn zul je zelf moeten uitzoeken. Dat kun je doen door een dagboekje bij te houden. Noteer precies wat je hebt gedaan en wat je hebt gegeten en gedronken voordat de migraine met aura begon. Op die manier kun je proberen te voorkomen dat je er nog een keer last van hebt.

Is het zien van een aura áltijd een voorbode voor een migraine-aanval?

Nee. Al moet gezegd worden dat dit in 99% procent van de gevallen wel het geval is. Het kan zijn dat je een aura ziet zonder dat er sprake is van migraine. Er zijn gevallen bekend van een B12-tekort waardoor deze, vooral vervelende, klachten kunnen ontstaan. Twijfel je over je klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis.