Iedereen heeft poriën in de huid, gelukkig maar. want een porie is een opening in de huid die er voor zorgt dat onze huid zacht en gehydrateerd blijft. Sommige mensen hebben kleine of weinig poriën, terwijl anderen grove poriën op de kin en de neus hebben of zelfs over het hele gezicht. Hoe groter de poriën zijn, des te beter zijn ze zichtbaar en daar zijn de meeste vrouwen dan weer niet zo blij mee. Kun je er iets tegen doen? Zijn er crèmes tegen grove poriën of zijn er andere mogelijkheden om grove poriën te verwijderen?

Grove poriën door verstopping

Soms ontstaan grove poriën omdat ze ooit verstopt zijn geweest. Een vette huid, de verkeerde make-up of andere soorten vervuiling rekken de poriën op waardoor ze groter en duidelijker zichtbaar worden. Als ze eenmaal groter zijn geworden is het helaas niet meer mogelijk om ze terug te krijgen naar de oorspronkelijke grootte. Dus kun je er alleen maar voor zorgen dat het niet zo ver komt en preventief te werk gaan.

Als je grove poriën wil voorkomen is het belangrijk om de huid goed schoon te houden en reinigingsproducten te kiezen die geschikt zijn voor jouw huidtype. Hiermee voorkom je dat het vuil of talg zich in de poriën ophoopt waardoor de porien groter worden. Kies bij een vette huid niet voor te agressieve lotions die de huid ontvetten. De huid droogt daardoor uit waardoor de talgproductie wordt gestimuleerd en daardoor bereik je precies het tegengestelde effect. Crèmes die fruit- of salicylzuren bevatten werken veel beter. Deze verwijderen de dode huidcellen en helpen om de poriën te laten samentrekken waardoor ze minder opvallen. Geef je huid 1x per week een extra grondige reinigingsbeurt door stomen of door te exfoliëren met een scrub of peeling. Als je pukkeltjes of mee-eters hebt kun je deze het beste met rust laten of ze door een schoonheidsspecialiste laten behandelen

Grove poriën door veroudering van de huid

Als je wat ouder wordt, worden de poriën ook vaak wat groter. Dat komt door de afname van collageen waardoor ook de poriewandjes aan stevigheid verliezen en de poriën uitzakken en groter worden. Ook in dit geval kun je de porien niet meer kleiner maken. Bescherm je huid goed tegen de zon om de collageen- en elastineafbraak zo veel mogelijk tegen te gaan en erger te voorkomen en gebruik crèmes met retinol en/of peptides om de stevigheid van je huid te behouden.

Grove poriën camoufleren met make-up

Heb je eenmaal grove poriën dan blijft er vaak niets anders over dan camoufleren met make-up. Om de grove poriën te verbergen kun je het beste een olievrije en niet al te dekkende foundation gebruiken. Er zijn ook producten die een heel dun laagje over de huid leggen waardoor poriën minder zichtbaar worden. Tot slot zijn er producten die de poriën verbergen door het laten opzwellen van de huid of door het gebruik van reflecterende kleurpigmenten.