Tanderosie is het verschijnsel waarbij het beschermende tandglazuur van de tanden langzaam afslijt door direct contact met zuren uit eten en drinken. Dit gebeurt geleidelijk en is onomkeerbaar; weg is weg. Waar cariës in de afgelopen decennia het grote probleem was onder met name kinderen, is tanderosie het nieuwe, explosief groeiende probleem. Recente onderzoeken tonen aan dat gemiddeld 30% van de Nederlanders last heeft van tanderosie en bij kinderen onder 12 is dit zelfs al 42% .Tanderosie herken je pas als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken. Het glazuur wordt namelijk dunner en het onderliggende gele tandbeen schijnt dan steeds meer door. Je tanden zien er niet alleen minder mooi uit, veel erger is dat je er flink last van kunt krijgen.

Waar komt deze stijging vandaan?

Deze enorme stijging is te wijten aan de veranderde eet- en drinkcultuur ofwel onze nieuwe levensstijl. De huidige welvaart biedt een enorme keuze, overal is eten en drinken verkrijgbaar. Vaak in handige kleine verpakkingen en hersluitbaar, waarvan er makkelijk meerdere per dag genuttigd kunnen worden. We zijn de hele dag aan het eten en drinken, wat het risico op erosie vergroot. Uit onderzoeken blijkt dat dit eet-, drink- en snoepgedrag een duidelijke relatie heeft met tanderosie; erosie wordt mede bepaald door de frequentie en de contacttijd van het zuur in de mond. Bovendien is de smaakvoorkeur in de loop der jaren aanzienlijk veranderd van zoet naar zoet/zuur. De grote boosdoener, zuur, is in toenemende mate in ons eten en drinken aanwezig is. Men realiseert zich vaak niet dat er veel zuren zitten in wat men eet en drinkt. Niet alleen in snoep (lollies etc) zitten veel zuren. Ook alle frisdranken, appelsap, cola en ijsthee in het bijzonder, sportdrankjes, fruit, fruitsappen, maar ook bijvoorbeeld babyvoeding bevatten een dermate hoge zuurgraad waardoor het tandglazuur oplost. Elk eet- en drinkmoment betekent een zuuraanval die de tanden aantast.

Tanderosie merk je pas in een vergevorderd stadium, bijvoorbeeld als je klachten krijgt bij het eten of drinken. Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. In de knobbels van de kiezen kunnen putjes ontstaan. In een later stadium kunnen de knobbels van de kiezen zelfs helemaal verdwijnen. Dan kauw je dus op het tandbeen. Dat geeft pijnklachten en gevoeligheid. Erosie tast de vullingen in tanden en kiezen niet aan. Hierdoor kunnen de vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken.

Wat kun je doen om tanderosie tegen te gaan?

Zuuraanvallen door eten en drinken zijn niet te voorkomen, daarom is het belangrijk om er zo slim mogelijk mee om te gaan door bewust te eten en drinken. Een paar tips:

• Vermijd continue consumptie van zure voedingsmiddelen.
• Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag.
• Drink water of melk tijdens of na het eten. Water en calciumrijke voedingsmiddelen neutraliseren goed, waardoor glazuur sneller herstelt.
• Zuurhoudende dranken, zoals vruchtensap, nuttigen tijdens de maaltijd in plaats van tussendoor. Zo voorkomt u een extra zuuraanval op het gebit.
• Zuurhoudende dranken niet nippen of in de mond houden maar in een keer opdrinken.
• Stimuleer speeksel aanmaak door suikervrije kauwgum te kauwen.
• Poets je tanden met een zachte tandenborstel en poets pas een uur nadat je iets gegeten of gedronken hebt, anders poets je je glazuur weg.