Wist je dat jouw DNA voor 99,9% hetzelfde is van andere mensen, ook als je geen familie van elkaar bekent? Slechts 0,1% van je DNA wijkt af. Deze genetische variatie van 0,1% bepaalt wat ons anders maakt dan anderen, zoals de kleur van je ogen, je bloedgroep en welke risico’s je loopt voor de ontwikkeling van een bepaalde ziekte. Maar ons DNA bepaalt ook in grote mate hoe je huid er uit ziet en op welke manier je huid zal verouderen. Zo krijgt de ene persoon al heel vroeg expressierimpels terwijl een andere persoon juist veel ouderdomsvlekjes krijgt. Stel dat je op basis van de analyse van jouw DNA zou weten voor welke tekenen van huidveroudering jij extra gevoelig bent, dan kun je daar je huidverzorging op aanpassen. Het klinkt futuristisch, maar dit is echt al mogelijk! Prima Derm, een leverancier uit de farmaceutische industrie introduceert het gepersonaliseerde cosmetische programma One.gen/0.1 op dit moment bij huidtherapeuten en dermatologen in Nederland. Hoe gaat dat in zijn werk?

DNA-onderzoek

Alles begint met een bezoekje aan de huidtherapeut of dermatoloog. In een intake gesprek worden de huidige huidverzorging, de levensstijl en de algemene gezondheid besproken. Daarnaast wordt er een monster van je speeksel genomen. Het speekselmonster wordt opgestuurd naar het laboratorium van Prima Derm in Barcelona. Daar wordt gekeken of en in welke mate je huid gevoelig is voor expressielijnen, de stevigheid van je huid, de gevoeligheid voor pigmentvlekken, de huid barrière, de gevoeligheid voor externe schadelijke invloeden en de gevoeligheid voor externe factoren zoals stress, warmte en kou. Via jouw behandelaar ontvang je de uitkomsten van deze genetische huidverouderingstest.

Genetisch cosmetica programma

Op basis van de uitkomsten van het geneticaprofiel wordt er een gepersonaliseerd cosmeticaprogramma voor je gemaakt. Hierbij worden meer dan 65% werkzame stoffen geïntegreerd worden in iedere definitieve formulering. Deze versterkers, geformuleerd op basis van “geprogrammeerde en intelligente” actieve bestanddelen, bevatten de hoogste concentratie van moleculen, geïsoleerd en op maat geselecteerd, afhankelijk van het resultaat van het genomische profiel. Elk voorgesteld concentraat combineert de meest passende werkzame bestanddelen volgens de zes groepen van huid expressie: rimpels, gevoeligheid, cel duurzaamheid, ontgifting, huidpigmentaties en weefsel structuur.

Resultaat

Vaak wordt cosmetica alleen in vitro getest, maar het mooie van dit merk is dat er ook bewezen resultaten zijn in vivo. Onderstaande foto’s zijn de resultaten van een test in vivo uitgevoerd met een groep van 56 vrijwilligers in de leeftijd van 24 tot 63 jaar.

Vrijwilliger 107 werd niet genetisch gekenmerkt met melanine activiteit maar vertoonde hyperpigmentatie veroorzaakt door detocificatie veranderingen. Binnen 21 dagen (rechtse plaatje) vertoonde zij een verminderering van 15,9% in de aanwezigheid van pigmentatie.

Zelfs zonder gebruik van een concentraat specifiek voor antirimpelbehandeling toonde one.gen/0,1 de effectiviteit van de gepersonaliseerde oplossingen door de regulering van een onderliggend ontstekingsprobleem. Het eerste plaatje is voor de behandeling, het tweede plaatje na 7 dagen en het derde plaatje na 21 dagen.

Tot slot

Dit concept is zonder twijfel het begin van een nieuw tijdperk en legt de grondslag van de cosmetische behandelingen van de toekomst. Diverse prestigieuze klinieken gaan op korte termijn met deze vernieuwende aanpak aan de slag. Een starterspakket is er vanaf 1000 Euro. Daarvoor ontvang je de genetische huidverouderingstest en alle gepersonaliseerde producten.