Mee-eters ontstaan als het talg in je huid niet goed naar buiten wordt afgevoerd omdat er te veel talg wordt geproduceerd of omdat de afvoergang te nauw is. De dode huidcellen hopen zich dan samen met talg op in het haarzakje. Hierdoor ontstaan kleine zwarte puntjes op de huid (open comedonen of blackheads) of kleine witte bultjes net onder de huid (gesloten comedonen of whiteheads). Vaak zijn zwarte mee-eters gemakkelijker te verwijderen dan witte mee-eters omdat deze zich op het huidoppervlak bevinden. Als het om enkele mee-eters gaat, bijvoorbeeld rondom de neus, dan zou je het zelf kunnen proberen met behulp van onderstaand stappenplan. Maar als je veel (witte) mee-eters hebt dan kun je dit karweitje beter overlaten aan de schoonheidsspecialiste. De kans dat je je huid blijvend beschadigd is namelijk groot.

Toch zelf mee-eters verwijderen?

Lees hier het stappenplan voor het verwijderen van een enkele mee-eter

– Bereid je huid een week lang voor met een vochtregulerende crème. Hoe beter de vochtbalans van de huid, des te gemakkelijker je ze kunt verwijderen zijn.

– Reinig en peel je huid met zachte producten. De voorkeur heeft zeepvrije producten op basis van bijvoorbeeld olie, deze werkt beschermend op het vochtgehalte.

– Let bij het drukken er altijd op dat je de huid goed opspant. Trek de huid uit elkaar en zorg ervoor dat de vingers onder de mee-eter komen.

– Let op je vingerstand. Altijd met de zijwallen drukken en niet met de punten van je vingers. Maak evt kleine wiebelende bewegingen. Krijg je hem er niet uit? Forceer niets en ga vooral zelf niet met naalden aan de slag. Maak een afspraak bij de schoonheidsspecialiste

Mee-eters voorkomen

Beter dan het uitdrukken van mee-eters is natuurlijk om deze te voorkomen. Je kunt dit voorkomen door je huid dagelijks goed te reinigen en wekelijks te scrubben. Gebruik een goede hydraterende crème.