Is het wel nodig dat we een dagcrème, nachtcrème of oogcrème kopen om onze huid te verzorgen? ‘Totale onzin’ zegt Jetske Ultee, onderzoek arts cosmetische dermatologie, in een interview met de Volkskrant. Volgens haar is er geen verschil tussen deze 3 varianten, behalve de verpakking. ‘Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk, kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is’, zegt zij. En bovendien: ‘De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld.’ Dat je verschillende potjes en tubes nodig hebt voor overdag en ’s nachts is volgens Ultee een fabel. ‘Het enige verschil in de crème zelf is vaak het al dan niet toegevoegde uv-filter.

Volgens schoonheidsspecialisten en producenten van cosmetica ligt het toch wel iets genuanceerder. Niet alleen de werkzame ingrediënten in een crème zijn belangrijk. Ook de textuur, geur en samenstelling van de crèmes zijn bepalend voor het gebruik van de crèmes. Want qua samenstelling bestaat er wel degelijk een verschil tussen dag- en nachtcrèmes.

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging zit het verschil in dag- en nachtcrème niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de gebruikte hoeveelheden en daarmee de werking. Er is een groot aanbod van crèmes voor verschillende huidtypes, maar ook voor de jongere en de oudere huid. De samenstelling van producten is daarnaast afgestemd op het dag- en nachtritme van de huid.Een dagcrème zorgt dat de huid vocht vasthoudt en beschermd wordt gedurende de dag tegen bijvoorbeeld schadelijke UV-straling, wind of koude. Een dagcrème kan bestanddelen bevatten als UV-filters, pigmenten en lichtreflecterende deeltjes, die ’s nachts niet nodig zijn. Dagcrèmes trekken snel in de huid en zijn geschikt om make-up over aan te brengen.

Een nachtcrème is over het algemeen vetter en heeft een rijkere textuur om het herstelvermogen van de huid te ondersteunen. Het bevat naast voedende ingrediënten ook actieve werkstoffen zoals retinol of vitamine C.

De huid rond de ogen is veel delicater dan elders. Oogcrèmes zijn daarop afgestemd. Een oogcrème bevat weinig of geen parfum of andere ingrediënten die de ogen zouden kunnen irriteren, het verdeelt zich gemakkelijk rond het oog en loopt niet uit.

Conclusie

Aan de ingrediëntenlijst kan je niet zien of het een dag- of nachtcrème is. Dat vergt expertise want met dezelfde ingrediënten, afhankelijk van hoeveelheden en productiewijze, kunnen verschillende producten worden gemaakt met de gewenste textuur en werking. De consument kiest het product dat zij het prettigst vindt in gebruik voor de dag of voor de nacht.

Als jij van aardbeien houdt kun je die onbewerkt opeten, je kunt er een puur sapje van maken of de geperste aardbeien verdunnen met water om er een aardbeienlimonade van te maken. Alle varianten bevatten aardbeien, maar jouw persoonlijke behoefte bepaalt voor welke variant jij kiest. En zo is het ook met cosmetica!