Ja hoor, er is weer een nieuw dieet, het microbendieet! Het microben dieet herstelt je darmflora en belooft een permanent gewichtsverlies. Je krijgt ook meer energie, voelt jezelf gelukkig en mentaal sterker. Klinkt goed, maar wat zijn microben en wat moet je dan wel of niet eten?

Microben zijn micro-organismen die te klein zijn om met het blote oog te zien. Zo zijn er miljarden minuscule bacteriën die leven binnen onze darmen. Sommige, goede bacteriën verteren ons voedsel, reguleren onze eetlust, ondersteunen onze stofwisseling en stoelgang en bewerken ons immuunsysteem. Deze bacteriën bepalen of ons hart gezond is, of onze hersenen nog scherp zijn en of onze botten zich goed ontwikkelen. Ook ondersteunen ze ons maag-darmkanaal zodat wij alle voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen. Zelf produceren deze microben ook vitamines en zorgen ze voor natuurlijk antibiotica.

Wanneer de balans van de goede en slechte bacteriën verstoord raakt, bijvoorbeeld door een ongezond voedingspatroon of een ongezonde levensstijl, dan kun je te maken krijgen met verschillende gezondheidsklachten zoals overgewicht. Om de balans te herstellen kun je de gunstige bacteriën dagelijks extra aanvullen, bijvoorbeeld door zuivelproducten met goede bacteriën. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde soorten yoghurt, kefir, maar Yakult, Actimel en Activia

Bijna iedereen is er intussen van overtuigd dat probiotica echt iets doen. Alleen is voorlopig nog niet helemaal duidelijk wat en hoeveel precies, laat staan hoe ze juist tewerk gaan. Over hoe de darmflora, de voeding, de probiotica precies op elkaar inwerken, tasten onderzoekers voorlopig nog wat in het duister. Of dit dieet kan bijdragen aan blijvend gewichtsverlies zal in de praktijk moeten blijken.