Meditatie is een zeer oude praktijk, die bekend staat als onderdeel van Oosterse filosofieën en religies. Sinds enkele jaren is de meditatiepraktijk opgenomen in de westerse gebruiken en heeft zij aanpassingen ondergaan.

Onder meditatie wordt verstaan het gericht houden van de aandacht op het huidige moment en het zich losmaken van afleidingen en gedachten. Ademhaling wordt vaak gebruikt als een meditatie hulpmiddel. Hoe meer de geest gefocust is, hoe minder verstoringen en onevenwichtigheden het individu zullen treffen, wat de ontwikkeling van een evenwichtiger emotionele en mentale toestand mogelijk maakt, door de vermindering van psychisch lijden en de potentiëring van positieve aspecten. Verschillende studies wijzen op de voordelen van meditatie, waaronder:

Verhoogt concentratie en productiviteit

Meditatie is een uitstekende oefening voor de hersenen! Naast het activeren van delen van de hersenen die de opslag van herinneringen en de concentratie vergemakkelijken, helpt meditatie ook de productiviteit te verhogen van degenen die het beoefenen! De “beheersing” van gevoelens is ook een gevolg van meditatie die, volgens studies, positieve emoties en een gevoel van tevredenheid met het leven helpt te verhogen!

Maakt je geduldiger

Het gevoel van comfort en ontspanning dat meditatie teweegbrengt, is nog maar het begin van een aantal positieve effecten die meditatie teweeg kan brengen! Het niveau van serotonine, een stof die bekend staat als het “gelukshormoon”, wordt verhoogd wanneer we voortdurend meditatie beoefenen.

Helpt stress te verminderen

Meditatie zorgt ervoor dat het lichaam een niveau van diepe ontspanning bereikt, waardoor je in staat bent stressvolle situaties rustiger tegemoet te treden. De volgende keer dat je onder zware druk staat op je werk, stop dan, sluit je ogen en haal adem. Het klinkt misschien eenvoudig, maar je zult zien hoe een paar minuten van concentratie op jouw eigen ademhaling je kunnen helpen om je meer ontspannen te voelen.

Kan overal gedaan worden

Je hoeft niet geïsoleerd te zijn om te kunnen mediteren! Om meditatie te beoefenen heb je maar één ding nodig: wilskracht! Neem een pauze tijdens jouw werk, sluit jouw ogen (om afleiding te voorkomen) en probeer je alleen op jouw ademhaling te concentreren. Voel hoe de lucht je longen ingaat en door je mond wordt uitgestoten. Met deze eenvoudige oefening zal jouw lichaam meer ontspannen zijn en jouw geest minder belast met gedachten die nervositeit en angst veroorzaken, bijvoorbeeld.

Verbetert de kwaliteit van de slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor de lichamelijke en psychische gezondheid en helpt de productiviteit en het humeur op peil te houden. En er is geen twijfel over mogelijk, meditatie is een van de beste technieken om de slaapkwaliteit te verbeteren! Wie regelmatig mediteert, slaapt niet alleen beter, maar wordt ook minder angstig wakker en is meer bereid om dagelijkse activiteiten uit te voeren!

Verhoogt de creativiteit

Een ander positief effect van meditatie is de toename van creativiteit en het zogenaamde “divergent denken” van mensen. De dagelijkse oefening van het houden van een “open geest” en vrij van gerichte gedachten helpt bij de ontwikkeling van taken die innovatieve en creatieve ideeën vereisen om te worden voltooid!