Floaten is ontspanningsmethode waarbij je gewichtloos op zeer zout water drijft, dat continu verwarmd wordt tot 35,5˚C. Je kunt dit vergelijken met het drijven op de Dode zee. In dit geval gebeurt het in een speciale cabine die gevuld is met water en magnesiumsulfaat (Epsomzout). Je kunt de cabine zelf dichtdoen zodat je wordt afgesloten voor prikkels van buitenaf (geluid, licht). Tijdens het floaten worden de stoffen die het welbevinden verhogen aangemaakt en de stress gerelateerde stoffen gereduceerd. Een weldaad voor lichaam en geest, 1 uur floaten zou gelijk staan aan 4 tot 6 uur rust.

Ik probeerde een floatsessie bij Float Centrum Zeeland in Vrouwenpolder. Na binnenkomst werd ik naar een privéruimte gebracht waarin zich naast de float cabine ook een douche, handdoeken en verzorgingsproducten bevonden.In de floatcabine zitten een aantal knoppen die je eenvoudig kunt bedienen. Zo kun je het licht aan- of uitzetten, de muziek harder of zachter zetten en als je wilt via de intercom op elk gewenst moment contact leggen met de receptie. Ik kreeg uitleg over wat ik kon verwachten tijdens het floaten en er werden enkele vragen gesteld om mijn (medische) gesteldheid te checken.

In de floatcabine

Aangezien je je in een privéruimte bevind en je privacy gewaarborgd is kun je ongekleed in de cabine stappen. Vervolgens probeer je een houding te vinden die voor jou prettig voelt. Ik maakte gebruik van een kussentje dat ik in mijn nek kon leggen ter ondersteuning, zette de muziek zachtjes aan, maakte de cabine dicht maar liet het licht wel aan.

Nadat ik mijn ideale positie had gevonden probeerde ik te ontspannen. Dat lukte niet meteen, er gaat eerst van alles door je hoofd. Van de boodschappen die ik nog moest doen tot de klussen op mijn werk die ik nog af moest maken. Maar na een tijdje voelde ik dat het steeds beter ging. Ik dreef rustig in het zoute water en ervaarde de gewichtloosheid van mijn lichaam. Een hele aparte, fijne ervaring. Je voelt namelijk helemaal niks en je hoeft nergens aan te denken. Dat brengt je in een diepe rust, het voelt alsof je zo in slaap kunt vallen.

Na een tijdje kreeg ik via de intercom te horen dat de tijd voorbij was. Ik had maar liefst 45 minuten gefloat terwijl ik er voor mijn gevoel nog lang niet zo lang in lag. Toen ik uit de cabine stapte voelde mijn huid erg vet aan, alsof er een laagje vaseline op je huid zit. Bij het douchen was dit laagje wel gemakkelijk te verwijderen.

En toen?

Na het floaten voelde ik me energiek en ontspannen. Ik had het gevoel dat ik helemaal bijgetankt was. Hier heb ik nog een paar dagen plezier van gehad. Ik kan floaten aanraden als je even wil ontstressen of bij wil komen van drukke werkzaamheden. Na het floaten heb je weer energie en kun je eventuele problemen veel beter aanpakken.