Actief blijven is cruciaal om gezond te blijven. Maar het is moeilijk om te weten hoeveel lichaamsbeweging je moet doen om jouw fitnessdoelen te bereiken. Of het nu gaat om gewichtsverlies of gewichtstoename. Het type training dat je doet, hangt uiteindelijk af van je vaardigheden, doelen, voorkeuren en antipathieën, beschikbare apparatuur, welke blessures je hebt en hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Hoewel er geen one-size-fits-all-aanpak is, zijn er principes en richtlijnen die je kunt volgen en toepassen op jouw training om ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd, effectief, veilig en plezierig trainingsregime heeft.

Hoeveel dagen per week moet je sporten?

Tenzij je een fitnessliefhebber bent, wil je waarschijnlijk zo min mogelijk tijd in de sportschool doorbrengen om jouw gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Maar er wordt gezegd dat slechts één of twee keer per week trainen je niet meer zal opleveren dan een lage conditie.

Aanbevolen

Hoe lang het duurt om resultaten te zien wanneer je een nieuw trainingsregime start? Je moet minstens drie keer per week trainen als je je gezondheids- en fitnessdoelen binnen een redelijke tijd wilt bereiken en fit en gezond wilt blijven. Vier of vijf keer per week trainen is ideaal, maar de meeste mensen vinden dat vanwege tijdgebrek niet haalbaar, dus is het beter om te streven naar drie keer: Hierdoor wordt je lichaam gedurende de week blootgesteld aan een voldoende grote trainingsprikkel, waardoor het lichaam zich zal aanpassen en sterker, slanker en fitter zal worden.

Hoe lang moeten je trainingen zijn?

Sommige mensen beweren dat je in een half uur een effectieve en efficiënte training kunt krijgen als je de tijd verstandig gebruikt, maar als je echt vooruitgang wilt boeken, zal je 45 minuten tot een uur moet trainen. Het is aan te raden om 10 minuten te besteden aan het opwarmen en mobiliseren van je lichaam, 30-40 minuten aan krachttraining en 15 minuten aan cooling-down en stretching,

Dat gezegd hebbende, trainingen van een half uur kunnen nuttig zijn voor conditioneringssessies of intervaltraining.

Kun je twee of drie dagen achter elkaar met gewichten trainen?

Het is aan te bevelen om een ​​dag rust te nemen tussen de sessies als je regelmatig gewichten opheft. Je kunt twee dagen achter elkaar trainen, maar probeer zeker niet drie dagen achter elkaar te trainen, tenzij je een gevorderde lifter bent. Als je je spieren niet de tijd geeft om te herstellen, overbelast je je gewrichten en pezen, wat pijnlijk kan worden – of erger nog, je kunt jezelf een blessure bezorgen, zoals peesontsteking.

Het is echter prima om op opeenvolgende dagen met gewichten te trainen als je elke keer verschillende lichaamsdelen traint. Trainingen voor het hele lichaam zijn het beste voor de algemene bevolking die vet wil verliezen en hun conditie wil verbeteren. Een goed uitgebalanceerd trainingsregime moet een combinatie van krachttraining en cardiovasculair (aeroob en anaeroob) werk omvatten, maar als je geen tijd hebt voor beide, moet je je concentreren op het doen van twee tot drie gewichtssessies per week.