Het nieuwe jaar is weer begonnen en je wil een goede start maken. Het kan zo zijn dat je als goede voornemen hebt om af te vallen. Probeer het vooral op een gezonde manier te doen. Het is een beetje een cyclus: als je gezonder gaat eten en sporten voel je je geestelijk al beter en is het veel makkelijker om je goede voornemen vol te houden.

Sporten of wat vaker bewegen?

Ben jij niet echt een sporter? Ga dan op zoek naar een manier van bewegen die jij leuk vindt. Sporten hou je namelijk langer vol als je het leuk vind. Ga dus niet verplicht op fitness, maar zoek iets dat bij je past. Zoek eens verder dan de standaard sporten als tennis, hockey, voetbal en fitness. Zo kun je ook heel goed bewegen op ‘sporten’ als salsa- en stijldans, kickboksen en bijvoorbeeld schaatsen. Wat ook helpt is een maatje vinden waarmee je kunt sporten. Dit maakt de stap minder groot en het zorgt voor gezelligheid.

Als je af wilt vallen moet je goed oppassen met sauzen. Dan is het wel handig als je weet welke je het beste kan kiezen. Over mayonaise zijn namelijk nogal wat misstanden. Er komen zoveel varianten op de markt dat je soms niet meer weten wat nou beter of slechter voor de gezondheid is. Gebruik daarom dit rijtje als geheugensteuntje:

1. Mayonaise is het meest dikmakend. Het bevat 110 kcal per eetlepel.
2. Olijvonaise komt op de tweede plaats: 91 kcal per eetlepel.
3. Op de derde plek komt fritessaus. Het bevat 51 kcal per eetlepel.
4. Op de vierde en dus eigenlijk de beste plaats komt fritessaus halfvol. Het bevat 25 kcal per eetlepel. Wil je echt een ‘slank’ frietje eten, neem dan ketchup of curry.
Deze sausen bevatten respectievelijk 15 en 20 kcal per eetlepel.

Maak eens je eigen gezonde vruchtenyoghurt. Veel mensen vinden vruchtenyoghurt lekkerder dan normale yoghurt. Dat is niet erg maar als je de vruchtenyoghurt dan zelf maak weet je in ieder geval zeker dat het een magere variant is. Een voorbeeld van het maken van een eigen gezonde vruchtenyoghurt.

Ingrediënten voor 1 persoon
250 gram magere yoghurt
125 gram vers fruit naar keuze

Maak het fruit schoon en snijd het in kleine stukjes. Pureer de helft van het fruit zeer kort met de staafmixer of in de blender. Let op: doe dit heel kort, het hoeft een egale puree te worden maar mag een beetje grof blijven. Roer dit mengsel samen met de rest van het fruit door de yoghurt. Eventueel kun je het nog wat zoeter maken met wat honing of zoetstof en klaar is je eigen gemaakte vruchtenyoghurt.

Voordelen:
-Je hebt altijd de smaak die je zelf het lekkerste vindt.
-Geen geur-, kleur- en smaakstoffen.
-Het draagt bij aan je dagelijkse portie fruit.