Uit elk onderzoek blijkt het weer: wanneer je naar iemand kijkt, kijk je altijd eerst naar de ogen en daarna pas naar de rest van het gezicht. Je ogen zijn dus het meest belangrijk voor je uitstraling. Maar wat nu wanneer je ogen moe of somber staan, terwijl je dat helemaal niet bent? Een vermoeide blik komt in de meeste gevallen door overhangende bovenoogleden. Ze zijn het gevolg van het slapper worden van de huid in combinatie met de zwaartekracht. Als je pech hebt, zitten hangende oogleden in de familie; je kunt er dan al op relatief jonge leeftijd last van hebben. Hangende oogleden kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeide ogen en rimpels in je voorhoofd omdat je steeds je wenkbrauwen optrekt.

Verschil van jaren

Wil je er van af? Dan kun je een bovenooglidcorrectie laten doen. De chirurg snijdt dan een reepje huid weg en haalt eventueel ook een stukje van de kringspier weg. Zit er te veel vet boven je ogen, dan wordt dat ook verwijderd. Vervolgens gaan de hechtingen erin. Deze relatief kleine ingreep (je bent in maximaal twee uur klaar) maakt een verschil van jaren.

Zonnebril

Je moet er wel rekening mee houden dat je na de ingreep even niet toonbaar bent. De eerste week zijn je ogen waarschijnlijk blauw en gezwollen. Hou die eerste week dus je zonnebril maar op. Bang voor pijn hoef je niet te zijn. Van de ingreep zelf voel je, dankzij de plaatselijke verdoving, helemaal niets. Na de ingreep is een paracetamol voldoende, en het herstel verloopt verder pijnloos.

Een andere blik?

Je kent ze misschien wel, de plaatjes van beroemde Amerikanen die vrijwel onherkenbaar zijn na hun plastische ingreep. Gelukkig zijn de Nederlandse artsen een stuk behoudender. Ze respecteren de natuurlijke vorm en stand van je ogen, zodat het resultaat altijd subtiel is. Ook blijft de oorspronkelijke oogplooi op dezelfde plek zitten. Je houdt dus je eigen oogopslag – maar dan een stuk frisser.