Om goed te kunnen functioneren moeten alle weefsels en organen in ons lichaam de juiste pH-waarde hebben. Het lichaam kan dat prima zelf regelen: dreigt je bloed te zuur te worden, dan wordt natriumbicarbonaat ingezet om het zuur te neutraliseren. De dagelijkse dosis afvalzuren kunnen dan via de normale uitscheidingsorganen je lichaam verlaten. Maar helaas: door ongezonde voeding, stress en simpelweg door het ouder worden, ontstaan er in ons lichaam steeds meer zuurresten. Die zetten zich vast in weefsels, spieren en gewrichten. Dit proces heet verzuring.

Ben je ouder dan 40?
Eet je regelmatig rood vlees?
Drink je alcohol?
Drink je koffie?
Rook je?
Eet je veel suikers en vetten?
Heb je last van stress?
Sport je elke week intensief?
Gebruik je medicijnen?

Herken de signalen:

Vermoeidheid, haaruitval, slapeloosheid, stijve spieren, huidproblemen, obstipatie, zure oprispingen en neerslachtige gevoelens: het kunnen de eerste signalen zijn dat je aan het verzuren bent. Als de verzuring steeds verdergaat, kunnen zich op den duur meer ernstige problemen ontwikkelen.

Actief ontzuren doe je zo!

Volgens een fabrikant van ontzuringsproducten, Alkavitae, moet je actief gaan ontzuren om je lichaam weer in balans te brengen. Door elke dag basisch water te drinken, extra bicarbonaten te slikken, ontzurende baden te nemen en ontzurende kruidenthee te drinken worden de opgebouwde zuurresten afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk basische voeding te eten, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Welke aanpak de beste is, hangt af van de mate waarin je verzuurd bent en de klachten die je hebt. Bij de vakdrogist, gezondheidswinkel of reformwinkel kun je advies krijgen.