Je smeert trouw iedere dag je dagcrème en nachtcrème, maar het lijkt allemaal tevergeefs. Je bent ontevreden over je huid en wil een beter resultaat. Wat kun je doen als smeren niet meer helpt? Wij vroegen het Dr. Catharina Meijer, doctor in de geneeskunde en cosmetisch arts. In haar klinieken in Zwolle en Groningen ontmoet zij veel mensen die naar haar toekomen ‘omdat helemaal niets meer helpt’. Wat is haar advies? Catharina Meijer: “Mijn eerste vraag aan de klant is wat men dan eigenlijk wil bereiken. Vind men de poriën te groot, wil men van pigmentvlekken of acne tekens af of wil men de rimpels behandelen? Wil men er zelf wat voor doen of wil men direct resultaat? De antwoorden op deze vragen bepalen welke behandelmethode ik kies”.

Huidverbetering met medisch-cosmetische producten

Mensen die bereid zijn om tijd te nemen om structureel aan huidverbetering te werken adviseer ik een medisch cosmetische behandelmethode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van huidverzorgingsproducten die alleen op recept verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld Nuderm van Obagi. Het is een behandeling die je thuis kunt uitvoeren volgens het protocol zoals dat door de arts voorgeschreven is. Aan het begin van de behandeling krijg je vaak huidreacties zoals roodheid, schilfering en soms jeuk. Dat betekent dat de huid aan het werk is om weer gezond te worden. Na ongeveer een maand zijn de ergste reacties voorbij en zie je de huid verbeteren. De totale behandeling duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Een NU-derm startpakket kost 450 tot 550 Euro. Deze producten zijn voldoende voor een periode van 3-4 maanden (voor de behandeling van het gezicht). Daarna moet je nog wat crèmes bijkopen. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met een maandelijkse microdermabrasiebehandeling waardoor de crèmes beter het te behandelen gebied kunnen bereiken.

Peelings

Een chemische peeling van de huid is een techniek die ontwikkeld is om rimpels, onregelmatigheden en pigmentatieafwijkingen van de huid minder zichtbaar te maken. Bij een chemische peeling wordt de opperhuid met een etsende vloeistof, vaak een zure oplossing, deels verwijderd. Dit veroorzaakt een versnelde vorm van huidvernieuwing zodat de huid een verjonging zal ondergaan. Er zijn diverse soorten peelings en de concentratie van de werkzame stoffen in de peeling varieert sterk. Bij ‘gewone’ peelings wordt alleen de opperhuid behandeld, terwijl men bij een zwaardere peeling ook de lederhuid bereikt. In het laatste geval is het verstandig om deze behandeling door een arts te laten uitvoeren.

Bij een chemische peeling wordt de huid eerst gereinigd. Vervolgens wordt de peelingvloeistof op je gezicht aangebracht. Afhankelijk van de inwerktijd en de concentratie van de peeling kan de behandelaar bepalen hoe diep er in de huid wordt gegaan. De behandeling doet geen pijn. Soms ruikt de peeling niet echt prettig en als de peeling aan het inwerken is voel je de huid een beetje prikken en/of warm worden.

Een relatief milde peeling is een salicylzuurpeeling zoals Facial Stimulator Peel. Hierdoor frist je huid direct op en je kunt na de behandeling gewoon meteen door naar je werk. De behandeling duurt een klein half uurtje en kost circa 150 Euro. Er zijn ook zwaardere peelings zoals een chemische peeling. Het nadeel hiervan is echter dat van de meeste peelings je huid gaat schilferen of dat je een rood gezicht krijgt waardoor je korte of langere tijd er minder goed uitziet. Veel mensen plannen daarom na een zware peeling een weekje vrij om de huid te laten bijkomen.

Laser of IPL

Kun je je het niet veroorloven om een weekje vrij te nemen of is een peeling niets voor jou? Pigmentvlekken, acnélittekens en andere oneffenheden zijn dan ook prima te behandelen met een laser of IPL-apparaat. In overleg met de klant wordt er dan een behandelplan opgesteld.