Een mooie rij witte tanden wil is wat de meeste mensen wel zouden willen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. De één heeft van nature wittere tanden dan de ander. Daarnaast zijn er factoren op te noemen die van negatieve invloed zijn op de kleur van je tanden, zoals roken en koffie of thee drinken. Er zijn zelfs mensen voor wie de kleur van hun tanden echt een probleem is. Ze durven niet meer voluit te lachen of houden bij het lachen steevast een hand voor hun mond. Voor deze mensen is het laten bleken van het gebit een mogelijke oplossing. Als je dit door een tandarts laat doen is dit echter nogal duur, en lang niet iedere verzekering dekt deze kosten. Andere methoden om thuis je tanden te bleken zijn een mondspoeling of een wittende tandpasta. Een goed alternatief is het zelf bleken van je tanden. Je moet dan alleen wel weten waar je op moet letten.

Bleeksets

In overleg met je tandarts kun je kiezen voor een thuisbehandeling voor het bleken van je tanden. Deze methode heeft met name als voordeel dat de kosten een stuk lager liggen voor gebit bleken dan een reguliere tandarts behandeling. In het geval van thuis bleken laat je bij de tandarts een afdruk van je gebit maken. De tandarts zorgt vervolgens voor een kunststoffen bitje van boven- en ondergebit. De thuisbehandeling bestaat uit het plaatsen van deze bitjes (voor het slapen gaan) gevuld met een peroxidegel (tien procent ureum- en carbamideperoxide). Hierdoor worden de oneffenheden in de kleur van je tanden weggehaald door oxidatie en worden de tanden bleker. Na een reeks van nachten kleuren de tanden wit.

Wie kiest voor het gebruik van een bleekset doet er verstandig aan een aantal tips ter harte te nemen. Bepaal van te voren hoe wit je tanden moeten worden. Zorg er, voordat je overgaat tot het bleken van je tanden, voor dat je tandsteen verwijderd is. Je tandarts kan hiervoor zorgen. Je zorgt er zo voor dat het volledige oppervlak goed geraakt wordt door het product. Hetzelfde geldt voor het goed poetsen van je tanden voordat je de behandeling start. Door je tanden goed schoon te maken zorg je ervoor dat het product goed contact maakt met je gebit. Belangrijk is dat je tot twee uur na het bleken niets een of drinkt, dit om het resultaat niet gelijk teniet te doen. Het wordt aangeraden om to 24 uur na de behandeling niet te roken en geen koffie of wijn te drinken. Om je lippen te beschermen kun je ze insmeren met vaseline.

Hoewel het gebruik van bleeksets veilig is, is het beter om je tanden niet te vaak te bleken. Door bleken zou de structuur van het tandbeen en het glazuur veranderen, maar de exacte gevolgen zijn hiervan nog niet bekend.

Mondspoeling

Door met een bepaalde vloeistof je tanden te spoelen (ongeveer een minuut per dag) kun je het gebit een paar tinten witter krijgen. Het nadeel van deze methode is wel dat dit alleen kan werken als je tanden slechts heel licht verkleurd zijn.

Wittende tandpasta

Het gebruik van wittende tandpasta is een andere manier, maar hiervoor geldt hetzelfde als voor de spoeling. Het werkt alleen bij erg lichte verkleuring. Eigenlijk is wittende tandpasta eerder een preventief middel. Je kunt ook kleine stukjes van je tand bleken met een pen.