Vind jij, dat je slappe, hangende borsten hebt en ben je daar absoluut niet blij mee? Is er iets aan te doen? Wij vroegen het aan dokter Ralph JPM Franken, naast plastisch chirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch, werkzaam als plastisch en cosmetisch chirurg in de ATS-kliniek in Vlijmen. Hij is gespecialiseerd is in de ‘lift-chirurgie’, waaronder de borstlift en de facelift. Op zijn spreekuur ziet dokter Franken vaak vrouwen die na hun zwangerschap/bevalling niet meer tevreden zijn over hun borsten. Ze klagen over slappe borsten, “theezakjes” of willen “graag weer terughebben wat ze hadden”. Hij ervaart dat het praten over de borsten en de ontevredenheid daarover heel gevoelig ligt. Borsten worden geassocieerd met het vrouw zijn, aantrekkingskracht voor (sexuele) partners en uiterlijke schoonheid. Dokter Franken: “Als vrouwen niet tevreden meer zijn over hun borsten dan werkt dat door in hun dagelijkse leven: ze vinden zichzelf niet mooi of aantrekkelijk meer en kiezen er bewust voor om daar iets aan te laten doen. De optie borstlift is dan een belangrijk onderdeel van dit proces.”

Wat zijn de mogelijkheden voor deze borstcorrigerende operatie?

Het probleem bij slappe borsten (ptosis mammae) is dat het evenwicht van de borst zelf verstoord is: er is te veel huid, en/of er is te weinig volume en/of een combinatie hiervan. Er zijn dan vervolgens 3 oplossingen: je kunt de hoeveelheid huid verminderen (een soort borstverkleining); je kunt het volume vergroten (borstvergroting) of beiden: de borstlift bestaat uit huidvermindering in combinatie met volumevergroting. Welke keuze er samen gemaakt wordt, is afhankelijk van de wens van de cliënt, maar ook van de lichamelijke mogelijkheden.

Hoe gaat het allemaal in zijn werk?

Dokter Franken: ‘Tijdens het eerste consult bespreek ik zo nauwkeurig mogelijk met de vrouwen wat zij precies als het probleem ervaren en hoe ze verwachten dit eventueel met een cosmetische ingreep te verbeteren. Daarna wordt er samen met de klant voor een spiegel gestaan, waar het besprokene wordt uitgebeeld. Ik denk daarbij hardop. De grootte van de borsten, de plaats en soort protheses en de voorgestelde plaats van de te verwachten littekens zullen te zien zijn. Dit stukje van het consult is best spannend voor de vrouwen, maar is nu juist precies waar ze voor komen!!’

Als de vrouw daarbij iets van mij verwacht wat ik niet waar kan maken, dan geef ik dat ook duidelijk aan. Aan het einde van het consult wordt dit alles opgeschreven in het dossier. De klant kan vervolgens thuis nog het een en ander (oa bijwerkingen en mogelijke complicaties) van een operatie rustig nalezen.

De Operatie.

‘Het is een serieuze operatie en in het begin best zwaar! Deze kan wel 2 tot 3 uur duren en moet, om het echt goed te doen, altijd onder volledige verdoving plaatsvinden.’ Op de dag zelf wordt vóór de operatie alles zittend afgetekend om goed te kunnen bepalen hoe alles er na de operatie uit moet zien. Na de operatie is de patiënt vaak heel snel weer bij de les, maar kunnen de vrouwen er rustig lekker lang over doen om weer helemaal bij te komen. Het is bij de ATS-kliniek namelijk mogelijk om een nachtje over te blijven.

‘Na ongeveer 3 dagen komen ze terug in de kliniek om de drains en het verband ter plaatse van het geopereerde gebied te laten verwijderen en na 2 weken vindt alweer de tweede controle plaats. Gedurende het daaropvolgende jaar wordt de cliënt nog 2 tot 3 keer ter controle gezien, vaak bij mijzelf!’

Wat zijn de ervaringen na een borstlift?

Alle cliënten zijn superblij na een borstlift. Ze vinden bijna allemaal, dat ze het veel eerder hadden moeten doen! Soms nog veel te vroeg is de vrouw een nieuwe bikini of nieuwe lingerie gaan kopen en pakken hun leven op een andere manier op. Ze voelen zich aantrekkelijker voor hun omgeving en genieten daarvan. Deze vrouwen hebben bewust gekozen voor deze nieuwe levensstijl, waarvoor ze graag een operatie en de littekens op de koop toe nemen. Ze zijn echter gelukkiger en blij, en dat is heel veel waard.