Uit een poll op BeautyNieuws.nl blijkt dat 84% van de vrouwen het schaamhaar knipt of scheert omdat men dat gewoon mooier en verzorgder vindt. Een verzorgde schaamstreek wordt zelfs steeds meer de norm! Er zijn diversen methoden om je schaamhaar in vorm te houden zoals bijknippen, scheren en harsen. Je kunt het haar ook blijvend laten weghalen door IPL of laser. We leggen je uit hoe je je schaamhaar het beste kunt scheren en verzorgen en welke vormen in schaamhaar er op dit moment zijn.

Bijknippen van schaamhaar

Het is heel gemakkelijk om je schaamhaar kort bij te knippen (ongeveer 1 cm lang). Je kunt dit onder de douche doen zodat de afgeknipte haren meteen wegspoelen. Daarmee voorkom je de nadelen van het scheren (stoppeltjes en rode plekken).

Schaamhaar scheren

Het is handig als je voor het scheren je schaamhaar al een stukje afknipt. Neem daarna een warm bad of een hete douche. Gebruik een goede scheerschuim of gel die geschikt is voor de gevoelige huid. Gebruik ook iedere keer een nieuw scheermesje. Er zijn hele handige scheermesjes die speciaal voor vrouwen ontworpen zijn.

Gebruik één hand om de huid strak te trekken. Scheer met de haargroei mee (van boven naar onder). Doe het heel voorzichtig zodat je niet uitschiet en jezelf snijdt. In de buurt van de schaamlippen scheren is gevaarlijk, dus dat kun je beter overslaan. Voor een gladder resultaat kun je ook nog van onder naar boven scheren. Als je klaar bent spoel je jezelf schoon met veel water. Gebruik geen zeep, dit zorgt voor irritaties.ls het haar na een paar dagen weer begint te groeien kan het heel erg jeuken en prikken. Of je krijgt rode bultjes. Zeker als je voor het eerst je schaamhaar hebt geschoren zul je hier last van hebben. Je hebt dan de keuze om het weer te laten groeien of je moet het weer scheren om de scherpe stoppeltjes te verwijderen. Als je je wat vaker scheert zal de huid er aan wennen waardoor het steeds beter gaat.

Vormen in schaamhaar

Heb jij ook wel eens van de Hollywood, de Brazilian of de Fullwax gehoord? Er zijn allerlei namen voor de modellen van schaamhaar. Een overzicht:

de Fullwax

de Sphinx

de Hollywoord

de Lolita

de Kojak

Alle haren weg, een streepje in het midden
– de Brazilian (dun streepje)

Andere vormen
– de driehoek , breed van boven, smal van onderen
– de Valentijn, een hartje op de venusheuvel
– de Charlie Chaplin, een smal, horizontaal streepje in de vorm van een snor 😉
– de kokosmat: heel veel krullen en haar

Bikinilijn ontharen

Het is ook mogelijk om je bikinilijn blijvend te ontharen door middel van IPL (flitslicht) of laser. Dit kan bij de schoonheidsspecialiste of in een privekliniek. Lees ook alles over feiten en fabels over blijvend ontharen.

Schaamhaar harsen of de brazilian wax

De meeste schoonheidsspecialistes vinden het geen probleem om de bikinilijn te harsen, maar daar houdt het dan ook bij op. Wil je bijvoorbeeld een Brazilian Wax (haren weg en alleen een dun streepje in het midden), dan zul je dat met je schoonheidsspecialiste moeten overleggen. Er zijn ook enkele salons in Nederland die het ontharen van de intiemere delen als specialiteit hebben zoals Delete en The Waxing Company.