Ik geloof dat het voor iedereen mogelijk is om een normale eetlust te hebben. Ik geloof niet in calorieën tellen, in wilskracht en ‘beheersing’ van je eetgewoonten om zo om te gaan met een boven gemiddelde eetlust. Als je even verder leest dan weet je waarom.

De meesten van ons hebben geleerd dat we een strijd moeten aangaan met ons gewicht en met ons lichaam. Maar het voelt niet echt fijn om constant in een strijd te leven met je lichaam en de behoeften die het heeft. Zou het mogelijk zijn om die strijd los te laten en evengoed een slank lichaam en een gezonde eetlust te hebben?

Leptine/ghreline

We hebben allemaal een honger en verzadigingsmechanisme. Met de hormonen ghreline en leptine. Leptine geeft een signaal af van verzadiging, ghreline geeft juist meer honger. De meeste mensen denken dat ze een gebrek aan wilskracht hebben waarom ze maar niet van eten kunnen afblijven. Maar vaak is onder andere een verstoring in de hormonen ghreline en leptine de oorzaak achter deze behoefte aan eten. Er zijn allerlei oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat ghreline meer de overhand krijgt. Denk aan slaapgebrek, stress en het eten van veel koolhydraten en suiker.

De bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is ook erg belangrijk voor een gevoel van verzadiging. Hoe hoger de piek door het eten van suiker, brood en pasta, hoe dieper het dal. Sommige mensen gaan van piek naar dal naar piek naar dal. Dit is een recept voor een onverzadigbare trek, stress, gewichtstoename en collageen schade. Lees: Rimpels!

Mineralen

Als je lichaam iets tekort komt dan blijft het ‘vragen’ als het tekort niet wordt opgelost. In onze samenleving is de kans groot dat het de mineralen zijn omdat er steeds minder mineralen in de bodem zitten. Er wordt wel kunstmest gebruikt, maar die bevat een handvol mineralen terwijl in een goed gevoede grond 70 tot 80 verschillende mineralen horen te zitten. Daarnaast eten we allerlei producten die mineralen roven uit ons lichaam. Zoals witmeel en suiker. Goede darmbacteriën helpen om mineralen op te nemen via de darmwand. Maar we gebruiken antibiotica die de goede darmbacteriën doden. Typisch voor een tekort aan mineralen is het maar blijven eten.

Heb jij de hele dag maar honger? En is het moeilijk om te stoppen met eten? Begin met een lifestyle verandering waarbij je niet minder gaat eten, maar meer volwaardige en onbewerkte voeding gaat eten. Kies voor noten en een beetje donkere chocolade als je zin in iets lekkers hebt, schep een bord vol groenten op met een beetje aardappel of beter: vervang pasta en rijst door peulvruchten of eet alleen groenten met vis of kip. Na verloop van tijd merk je dat je minder trek hebt, ook als je wel een keer even lekker los gaat op een feest maaltijd!