De levensmiddelenindustrie lijkt er alles aan te doen om ons te verleiden. Met behulp van suiker, zout en vet proberen ze snackbaarheid, snaaibaarheid en vooral de veelheid van voedingsmiddelen te vergroten om een plekje in onze maag te veroveren. Dat zegt Michael Moss, onderzoeksjournalist van de New York Times en auteur van het boek Zout, Suiker, Vet die vorige week bij Radar te zien was. Al jaren worden grote voedselbedrijven als Nestlé, Kellogs, Procter & Gamble, Coca-Cola en Mars aangesproken op het ongezonde voedsel dat ze op de markt brengen. Zij weerleggen de kritiek met het argument dat de consument de keuze maakt en zij enkel de markt bedienen. Ondertussen stijgt het aantal mensen met zwaar overgewicht, diabetes en hartziektes zo schrikbarend men spreekt van een heuse obesitas-epidemie. Maar ligt het aan de uitsluitend aan de voedingsmiddelenindustrie of kunnen we beter zelf leren om de verleiding van ongezond eten te weerstaan?
Bewust kiezen voor voeding
Als wij anderen zien eten krijgen we lekkere trek en deze ongezonde producten bevatten nu eenmaal vaak zout, suiker en vet. Volgens klinisch psychologe Nicolette Siep is de voorkeur voor ongezonde voeding in de hersenen terug te zien. Als we smakelijke producten zien dan wordt het beloningscentrum in onze hersenen actief. Dat systeem zorgt ervoor dat we voeding ook lekker gaan vinden op momenten dat er geen tekort aan voeding was. Dus ook als je verzadigd bent, vind je bepaalde voeding lekker en ga je eten op reserves op te bouwen. Vroeger was dat niet erg. Maar tegenwoordig is er overal om ons eten te koop waardoor de verleiding wel heel erg groot is en we snel geneigd zijn om te veel en te ongezond te eten. De volgende tips zullen je helpen om de verleiding van ongezond eten te weerstaan.
Tip 1: Kies of je wel of niet gaat eten
De verleiding tot het eten van ongezonde dingen is elke dag groot. Maar het is aan jou of je op deze verleiding in gaat. Bedenk daarbij hoe dik je kunt worden als je aan iedere verleiding toegeeft. Neem even een momentje van rust voordat je de eerste hap neemt. Ga je eten omdat het eten toevallig in je omgeving beschikbaar is, of ga je eten omdat je echt trek hebt? Maak een bewuste keuze om wel of niet te eten.
Tip 2: Kies voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit
Waarom zou je je volstoppen met voeding waar je niet echt van geniet of waar geen voedingswaarde in zit? Gedraag je als een snob als het om je voeding gaat. Kies alleen voor gerechten of voeding die je echt lekker vind. Of kies voor voeding boordevol voedingsstoffen in plaats van lege calorieën. Ga bewust met je eten om.
Tip 3: Eet langzaam en aan tafel
Langzaam eten hoeft niet te betekenen dat je uren aan tafel moet zitten. Toch is het een goed idee om jezelf en je gezin er aan te herinneren dat het eten geen race tegen de klok is. Neem kleine hapjes en geniet ervan. Als je je eten beter kauwt zal de voeding beter verteren en je zult misschien smaken ontdekken die je anders gemist zou hebben.
Tip 4: Focus op je eten
Ons dagelijks leven zit vol met afleiding en talloze gezinnen eten met de TV of radio aan. En bij hoeveel gezinnen wordt er niet gehannest met mobieltjes aan tafel? Focus je niet op andere zaken, maar blijf met je aandacht bij het eten. Eet in stilte.
Tip 5: Aandacht voor smaak.
De zuurheid van een citroen, de kruidige smaak van rucola, de krokante bite van een pizza. Besteed aandacht aan de details van je eten. Hoe ruikt het? Wat is het mondgevoel? Smaakt de ene hap anders als de andere? Als je je eten binnen enkele minuten hap-slik-wegslikt dan kun je niet echt genieten van de smaken en de texturen van je eten.