Door de documentaire Rauwer, waaruit blijkt dat de nu 15 jarige Tom sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel eet, is de discussie over het al dan niet gezond zijn van het raw-food dieet opnieuw opgelaaid. Mensen die het raw-food dieet volgen eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Wat is er nu wel en niet gezond aan het volgen van dit dieet? Volgens Chi L. Chiu, vitaliteitstherapeut en directeur van Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl, is er geen bewijs dat raw food superieur is ten opzichte van gekookt / gebakken voedsel. Ook Raw Food autoriteiten en auteurs van boeken over het onderwerp, zoals David Wolfe en Victoria Boutenko, hebben openlijk aangegeven dat raw food niet de afdoende is voor een gezond voedingspatroon.

Waarom zou je voeding juist wel of niet verhitten?

Rauwe voeding bevat meer voedingsstoffen, omdat verhitting, maar ook het water waarin het gekookt wordt bijdragen aan het verlies. Maar door uitsluitend rauw te eten, moeten nogal wat voedingsproducten worden gemeden, waaronder veel bonen, granen en sommige soorten vlees, daardoor wordt rauw eten ook aanzienlijk complexer. Maar het helpt zeker om de hoeveelheid ‘lege calorieën’ flink te minderen.

Koken heeft als voordeel dat de celwandstructuur open breekt waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen zoals sommige antioxidanten en lycopeen. Hetzelfde geldt voor vitamines, carotenoïden en andere voedingsstoffen uit bereide producten. Maar te veel verhitten, zoals frituren en wokken, is dan weer niet goed omdat dit de kwaliteit van het voedsel kan verminderen.

Het voordeel van gekookte groente is dat het gemakkelijker is om er veel van te eten. Door verhitten treden wel verliezen op maar gekookte groenten bevatten per gram toch meer voedingstoffen dan rauwe groente, omdat ze door het kookproces vocht verliezen.

Groente als sla en komkommer hoef je natuurlijk niet koken. Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen is het zelfs het beste om gevarieerd te eten, dus zet zowel rauwkost als gekookte groente op je menu!

Mogelijke tekorten aan voedingsstoffen

In theorie is het misschien mogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen met uitsluitend rauw voedsel. Maar daarvoor moeten er zulke grote hoeveelheden worden gegeten, dat een mens dat in de praktijk niet in een dag op kan eten. Om dit (gedeeltelijk) op te lossen beveelt David Wolfe peperdure en zeldzame ‘superfoods’ aan terwijl Boutenko het stomen van voeding aanvaard.

Omdat raw-foodisten in werkelijkheid te weinig rauwe groente kunnen eten om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen, hebben ze vaak last van ondergewicht. Ook krijgen ze al gauw te weinig ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen. Onder raw-foodisten komt meer tandbederf voor, en een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen en een groeiachterstand bij kinderen.

Conclusie