Als we een nieuwe gezonde leefstijl beginnen willen we nog wel eens erg enthousiast zijn. Drie keer in de week naar de sportschool, alle slechte voeding in de prullenbak. Hoewel zo’n kickstart goed kan werken is het niet voor iedereen de goede manier om over te schakelen naar gezond eten. Mijn advies is: Geef jezelf de tijd.

Je zult mentaal, emotioneel en fysiek moeten wennen aan een nieuw eetpatroon. Je hoeft daarbij niets te overhaasten. De ervaring leert dat als je gezonder gaat eten, je meer energie hebt, je lekkerder in je vel zit en dat inspireert je als vanzelf om door te gaan op de nieuwe ingeslagen weg. Vooropgesteld dat je een leefstijl hebt gevonden die goed bij je past.

Als je de dwang en druk van je beslissing om gezond te gaan eten wegneemt zul je merken dat het makkelijk gaat en dat je zelfs geen behoefte meer hebt aan wat je eerder zo lekker vond. En dan nog, er is niets mis met genieten van wat je lekker vindt! Het allerbelangrijkste is wat je iedere dag eet. Waar begin je mee in de ochtend, wat eet je als lunch. Het gaat echt niet om dat ene taartje. Jezelf dwingen tot iets waar je nog niet klaar voor bent geeft vaak het tegenovergestelde effect van wat je wilt. Je hoeft jezelf niet bij ‘kop en kont’ te pakken om ‘nu eindelijk eens’ beter te gaan eten.Je mag jezelf liefdevol toespreken dat het tijd is geworden om het beste uit je leven te halen. En dat de beste voeding jou gaat helpen om het leven vorm te geven dat jij verdient. Die houding geeft een draagvlak dat sterk is, stimuleert en inspireert. De wens om goed voor jezelf te zorgen op ieder niveau maakt dat de veranderingen makkelijk, soepel en vloeiend zullen gaan.