Ondanks alles wat er tegenwoordig over brood wordt gezegd en geschreven heeft de Nederlander een voorkeur voor een simpele bruine volkorenboterham als tussendoortje bij het afvallen. Het brood komt met 16,9% van de stemmen als eerste uit een lijst van favoriete versnaperingen bij 100.000 Nederlandse gebruikers van de internationale app MyFitnessPal. Er is reden om aan te nemen dat de Nederlandse afvaller het bruinbrood belegt met pindakaas met nootjes (9%) en daarbij wordt zwarte koffie gedronken (16,6%). Deze twee versnaperingen volgden op nummer 2 en 3 op de lijst van favorieten. De top vijf werd rondgemaakt door de tomaat en de appel.

Verschillen per land

In Denemarken en Italië prijkt de koolhydraatrijke banaan op de eerste plaats, terwijl in Zweden en Noorwegen respectievelijk naar een eitje en magere kaas wordt gegrepen. De Fransen en de Amerikanen voldoen volgens het onderzoek geheel aan de stereotypering. Zo pakt men in Frankrijk tussendoor een stokbroodje met pate en een tomaat en is dit het enige gebied onder de onderzochte landen waar de rode wijn tussendoor op tafel komt. De Amerikanen doen niets om verhalen over de eetgewoonten te weerleggen. Tussendoor doen zij zich meest waarschijnlijk te goed aan gegrilde kippenborst en scrambled eggs.

De gratis hulpbron voor het bereiken en behouden van gezondheidsdoelen MyFitnessPal opende onlangs ook een Nederlandse community. Met de app kan men onder andere calorieën tellen met behulp van een uitgebreide voedingsdatabase (met meer dan 3 miljoen voedselsoorten) en trainingsschema’s volgen en bijhouden.