Een paar sproetjes op je neus kunnen in de zomer heel vrolijk zijn. Maar het wordt minder leuk wanneer je helemaal vol sproeten staat of wanneer er op je handen lelijke bruine vlekken zitten. Bleken met citroensap of zure melk? Vergeet het maar. Er is nu een betere oplossing: een nieuw type laser maakt korte metten met allerlei soorten pigmentvlekken.

Sproetjes zijn één van de zeven schoonheden en toch zijn veel mensen er niet blij mee. Helemaal niet in de zomer, wanneer ze door de zon een stuk donkerder – en dus beter zichtbaar – worden. Wanneer je wat ouder wordt, kunnen daar ook nog eens grotere bruine vlekken bij komen. Deze levervlekken of ouderdomsvlekken ontstaan vooral op plekken die vaak aan de zon zijn blootgesteld, zoals je gezicht en handen. Droom je van een mooie, egale huid zonder pigmentvlekken? Dan is er goed nieuws!

Nieuw type laser voor sproetjes

Er is nu een nieuw type laser: Fractional IPL (onder ander bij de Velthuis Kliniek). Deze laser heeft naast een glaslaser ook een IPL-kop, die speciaal is ontwikkeld om diverse vormen van pigmentatie te vervagen. IPL (intense pulsed light) ken je misschien als apparaat voor ontharing waar de meeste schoonheidsspecialistes mee werken. Fractional-IPL is daar echter niet mee te vergelijken. Deze laser heeft beduidend meer energie en er zijn meerdere behandelcombinaties mogelijk. En dat maakt ‘m bij uitstek geschikt voor de behandeling van ouderdomsvlekken (zoals lentigo- of levervlekken) en sproeten.

Even volhouden

Voor een behandeling met Fractional-IPL is geen verdoving nodig. Tijdens de behandeling wordt je huid gekoeld met een gel, zodat het best uit te houden is. Een behandeling duurt gemiddeld vijftien tot dertig minuten en voor een optimaal resultaat zijn er meestal vier tot zes behandelingen nodig. Belangrijk: na zo’n behandeling mag je zes weken niet in de zon.

Sproetjes voorkomen

Om te voorkomen dat je opnieuw sproetjes of pigmentvlekken krijgt, is het belangrijk om de zon zoveel mogelijk te mijden. Ga in ieder geval niet bakken en blijf in de schaduw op de warmste uren van de dag. Gebruik daarnaast altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30).