Injectables zijn tegenwoordig enorm populair. Vooral Botox is een regelrechte hit. Terecht? Of overdreven?

“Soms is Botox een wondermiddel,” vertelt rimpelspecialist Marsha Wichers. Iedereen kent ze wel, de filmsterren en fotomodellen die zó volgespoten zijn, dat hun gezicht geen enkele uitdrukking meer vertoont. “Voor veel mensen is dat een schrikbeeld,” vertelt cosmetisch arts Marsha Wichers. “Ze willen wel Botox, maar zeker niet helemaal gladgetrokken worden. Gelukkig is dat ook niet meer van nu. Injectables worden tegenwoordig steeds subtieler toegepast. Ook mét Botox heb je – als er tenminste goed gespoten wordt – nog mimiek.”

Boos?

Botox is een injectable, maar geen filler. Het vult immers niets op. Marsha Wichers legt uit hoe Botox dan wel werkt: “Botox is een spierverslapper. Dit middel zorgt ervoor dat te actieve spieren, zoals de fronsspier, zich ontspannen. Daardoor kijk je bijvoorbeeld minder boos of heb je minder last van hoofdpijn. Omdat je bepaalde spieren niet meer gebruikt, vervagen de typische mimiekrimpels in je gezicht. De fronsrimpel tussen je wenkbrauwen bijvoorbeeld, de lijnen op je voorhoofd of de kraaienpootjes naast je ogen.”

Lekker in je vel

De werking van Botox houdt ongeveer drie tot zes maanden aan. Dan is de stof uitgewerkt en kan er eventueel opnieuw gespoten worden. Vaak wordt al rond 30 jaar begonnen met Botox om diepe rimpels te voorkomen. Het werkt dan eigenlijk preventief tegen veroudering. Maar is het niet overdreven om zo jong al te beginnen? “Waar het mij om gaat is dat mensen weer lekker in hun vel zitten na de behandeling,” zegt Marsha Wichers. “Ik hoor vaak dat mensen na een Botoxbehandeling meer positieve feedback van anderen terugkrijgen omdat ze niet meer boos kijken. Dan ga je je vanzelf beter voelen. Wat dat betreft is Botox soms een wondermiddel.”