De bekendste stof die rimpels doet vervagen is ongetwijfeld Botox. “Maar dat is geen vulmiddel”, beklemtoont dermatoloog Koen De Boulle op de persconferentie bij de lancering van Evolence in de Benelux. “Botox verlamt de spier die onder een rimpel ligt en is dus alleen geschikt voor lijntjes die ontstaan door je voorhoofd te fronsen of je ogen dicht te knijpen.” Ook eigen lichaamsvet dat ‘getransplanteerd’ wordt naar het gelaat is een populaire rimpelvuller, al kan die wel ongewilde zwellingen en bulten veroorzaken.

Op dit moment zijn er meer dan zestig vulmiddelen op de markt, en allemaal hebben ze volgens dokters De Boulle en Monstrey voor- en nadelen. Het ene product vult kraaienpootjes en lachrimpeltjes mooi en natuurlijk op, maar houdt niet lang; het andere geeft soms ontstekingen of verzakkingen.

“Wat werkelijk revolutionair is aan Evolence is de gebruikte techniek”, aldus Stan Monstrey, die als hoofd van de afdeling plastische chirurgie van de Universiteit Gent geregeld met vulmiddelen werkt. “De resterende delen dierlijk collageen worden aan elkaar geplakt met een natuurlijke suiker, net zoals dat bij de mens gebeurt als hij collageen aanmaakt. Door dat proces wordt de menselijke collageenproductie zo goed nagebootst dat de vulstof heel lang blijft zitten. Minstens twaalf tot achttien maanden kan de klant achteraf genieten van een rimpelloos gelaat, tegenover de gebruikelijke drie tot vier maanden bij vulstoffen op basis van rundercollageen of bij botox.”

En precies daar lijken de makers van Evolence volgens professor Monstrey het gat in de markt gevonden te hebben. Na uitgebreide allergietests probeerde de Gentse professor het middel bij een twaalftal van zijn pati?nten uit op een van de lijnen die van de neus naar de mondhoeken loopt en injecteerde de andere plooi met een vulstof op basis van rundercollageen. Zowel de pati?nten zelf, de behandelende artsen als onafhankelijke waarnemers vonden dat de mondplooi die behandeld was met Evolence langer glad bleef.

Wie na het lezen van dit artikel een behandeling met Evolence wel ziet zitten, moet daarvoor zoals gebruikelijk wel vrij diep in zijn portemonnee tasten: afhankelijk van de diepte van de rimpel betaalt een bedrag tussen 350 en 600 euro voor de eerste behandeling.