Er worden jaarlijks enorme bedragen uitgegeven aan producten en behandelingen die de puistjes moeten laten verdwijnen. Maar veel middelen geven vaak het tegenovergestelde resultaat en zorgen voor nóg meer puistjes. “Het wordt hoog tijd dat mensen weten wat wél en wat níet werkt,” zegt dermatoloog dr. Peter Velthuis. “Er doen veel fabels de ronde over huismiddeltjes die zouden werken. En ook de claims van cosmeticafabrikanten die producten tegen puistjes op de markt brengen, worden zomaar geloofd. In de praktijk zien we echter dat veel van die middelen vaak een averechts effect hebben: ze zorgen juist voor een toename van puistjes en maken het dus alleen maar erger. Verder blijkt uit de meest recente onderzoeken dat melk en melkproducten de acne kunnen verergeren”.
Volgens dermatoloog Peter Velthuis helpen de volgende producten en behandelingen tegen puistjes juist niet:
• Cosmetica tegen puistjes:
Veel producten tegen puistjes bevatten irriterende en uitdrogende bestanddelen zoals bijvoorbeeld alcohol. Daardoor verzwakt de huidbarrière, krijgen bacteriën vrij spel en gaat de talgproductie omhoog. Daardoor krijg je dus juist meer puistjes.
• Huismiddeltjes: tandpasta, alcohol en citroensap drogen de huid enorm uit en verstoren dus ook de natuurlijke huidbarrière waardoor er meer talg geproduceerd wordt.
• Spot-treatment: middeltjes waarmee je een puistje kunt aanstippen zijn onzin. Puistjes doen er twee weken over om tevoorschijn te komen. Behandel je alleen bestaande puistjes, dan verbetert de acne dus niet.
• Vaak wassen: maakt je huid te droog en dat veroorzaakt irritatie en verergert acne.
• Scrubs: zijn te agressief voor de gevoelige acne-huid. Ze geven kleine onzichtbare wondjes, waardoor de balans wordt verstoord.
• Zon: hoewel je in eerste instantie een vermindering lijkt te zien, volgt daarna altijd een rebound-effect: de huid droogt uit in de zon en als tegenreactie wordt er extra huidvet aangemaakt. En omdat een gebruinde huid dikker is, zullen de talgliertjes eerder verstoppen.
• Zeewater: er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat zout water puistjes verbetert.
• Ook voeding met veel koolhydraten en stress acne kunnen verergeren.
Wat werkt wel?
Dr. Peter Velthuis: “Gelukkig is er wel degelijk wat te doen aan acne. Je moet alleen wel de juiste milde producten gebruiken en die eventueel aanvullen met medicijnen of huidbehandelingen. Met zo’n gecombineerde aanpak zien we minimaal 60% verbetering.” Medische huidbehandelingen kunnen een groot verschil maken bij acne. Ze richten zich niet alleen op het ontstekingsproces in de huid, maar ook op vlekken en littekens. Bij acne kunnen peelings, laser- of lichtbehandelingen en PDT (photodynamische therapie) worden ingezet. Met name PDT, één van de nieuwste behandelingsvormen binnen de dermatologie, is een enorme stap vooruit. Bij 50 tot 60% van de patiënten met matige tot ernstige acne treedt na 1 tot 3 behandelingen een langdurige verbetering op tot gemiddeld 75%. Bij de overige 40 tot 50% is intensievere therapie nodig. Een klein deel is resistent tegen elke behandeling.
Peter Velthuis benadrukt dat het belangriik is om bij erge problemen op tijd een arts in te schakelen. “Door op tijd te beginnen met behandelen kunnen we niet alleen veel acne-leed, maar ook littekens en pigmentproblemen voorkomen.”